Team

David Hermans

David Hermans

Voorzitter

David Hermans is voorzitter van Swimkap sinds 2017. In 1996 startte David zelf als triatleet met o.a. deelname aan de Jeugdcup en het sterk bezette Lotto Superprestige circuit in de kleuren van Haspengouwse triatlonclub uit Landen, toen één van de toonaangevende clubs in België.

In 2007 organiseerde hij, nadat Eternit was opgehouden met de organisatie, als manusje-van-alles opnieuw de kwarttriatlon van Kapelle-op-den-Bos. In 2013 kwam er zijn fietsenzaak Ecoroad op het marktplein van Kapelle-op-den-Bos. Nog was zijn zin voor onderneming niet gestild: het voorzitterschap van SwimKap nam hij er dan ook in 2017 met de glimlach bij.

“Een ambt dat ik met plezier uitvoer!”

Eddy Teirbrood

Eddy Teirbrood

Bestuurslid

Eddy is bestuurslid bij Swimkap. Voorheen kent hij een geschiedenis als voetballer en in duursporten zoals hardlopen, marathon en triatlon.

“Na enkele jaren triatlon met het zwemonderdeel als zwart beest zeg maar, kwam ik in 2017 bij Swimkap terecht op aanraden van een redder uit het Kappels zwembad. De aanpak van de coaches sprak me onmiddellijk aan, er werd werk gemaakt van beginnende zwemmers. Als clublid is het leuk om van een infrastructuur te genieten en daarom vind ik het ook belangrijk om iets terug te geven indien de club het nodig heeft.

Samen leven we toe naar een volwaardige triatlonclub waar er naar de georganiseerde evenementen mag opgekeken worden.”

Sören Schaerlaeken

Sören Schaerlaeken

Coach

Sören is bestuurslid, coach en sportverzorger binnen de club sinds 2021. Met 10 jaar ervaring in de triatlonwereld en wedstrijden op elke afstand helpt hij de atleten met hun voorbereiding op een wedstijd. In aanloop naar maar ook voor herstel na de wedstrijd kunnen atleten bij hem terecht.

“De club zelf is klein en daardoor kan je iedereen makkelijk bereiken en de steun geven die ze verdienen. Daarnaast is onze Kapelse triatlon een vaste waarde op de kalender waar ik ook mijn beste beentje voor zet.”

“Het mooie aan triatlon is dat het een sociaal gebeuren is, maar ook een strijd met jezelf: het daagt uit om jezelf te verbeteren.”

Kurt Lobbestael

Kurt Lobbestael

Trainer

Kurt schrijft voor SwimKap de jaarplannen uit. Zijn passie voor uithoudingssporten, fysiologie en coaching ontwikkelde Kurt tijdens zijn studies tot licentiaat lichamelijke opvoeding.

Als trainer van de
topsportschool triatlon (2005-2014) verdiepte hij zich verder in deze materie.

Ondertussen werkt Kurt samen met beloftevolle atleten uit diverse uithoudingssporten zoals Victor Campenaerts en met verschillende medailles op Belgische en Europese kampioenschappen als resultaat.

Ben Braem

Ben Braem

Trainer

Ben is de inspanningscoach bij Swimkap. Hij neemt de inspanningstesten af en geeft af en toe clinics. Daarnaast runt hij samen met zijn dochter Ellen ‘Tri Ben Coaching’, waarbij hij duuratleten succesvol begeleidt en coacht tot o.a. in Hawaii, Ironman van Nice, verschillende Belgische kampioenen in de jeugdreeksen tot zelfs Europees kampioenschap bij de WAOD. Zelf is hij als triatleet begonnen in 1994 waarna hij ook verschillende trainerscursussen gevolgd heeft, waaronder de trainer A triatlon.

“Met Tri Ben Coaching brachten we al heel veel atleten aan de finish van de marathon onder de magische drempel van 3 uur. Wij staan voor een klantgerichte en gepersonaliseerde aanpak.
We laten de atleet ontwikkelen in een sportief verantwoorde omgeving.

Door ons continu bij te scholen kunnen we de laatste tendensen en methodieken meegeven met onze atleten.”

Bruno Clerbout

Bruno Clerbout

Coach

Bruno is coach bij de club sinds 2022. Hij maakt de trainingsschema’s voor de atleten.

Als voormalig professioneel atleet heeft hij heel wat prestaties op zijn palmares: bronzen medailles in Ironman Wales, Ironman 70.3 Switzerland, vier keer een vierde plaats in de Ironman van Nice alsook een vierde plek in de Embrunman. In de Ironman van Hawaii haalde hij de 24ste en 16de plaats respectievelijk in 2009 en 2012.

“In 2016 pikte hij de triatlondraad terug op voor de Ironman van Hawaii en won hij Ironman Vichy onderweg. In 2018 nam hij afscheid met een wereldtitel in de age-group 40-44. Nu doet hij uit dankbaarheid wat hij aan Bart Verhaeghe en anderen die hem steunden, beloofde: anderen aanzetten tot de mooiste sport ter wereld en hen daarvan laten genieten.”

Jan Van Buggenhout

Jan Van Buggenhout

Coach

Jan is trainer bij Swimkap. Het is sinds zijn studententijd dat hij gebeten is door de sporten van mountainbiken, wielrennen en triatlon. Sindsdien heeft hij veel ervaring opgedaan als trainer bij o.a. Trika (later Swimkap geworden) en als sporttechnisch coördinator voor jeugd en recreatie bij wat nu huidig gekend staat als Triatlon Vlaanderen. Het is in die periode dat hij zijn opleiding tot trainer B triatlon afrondde en een breed nascholingstraject volgde voor triatlon bij de Vlaamse en de Nederlandse Triatlonbond, met de focus op looptechniek, zwemtechniek open water, periodisering en testen van de inspanningscapaciteit. Later trainde Jan recreanten en jeugd bij naburige clubs in de drie disciplines en verdiepte hij zich in voeding, fietstechniek, kracht en gewichtheffen.

“Inmiddels heb ik ervaring als recreant op korte, middellange en lange afstand. Het feit dat ik niet het profiel heb van een duurloper of zwemmer kwam van pas toen ik mijn eerste stappen zette als trainer en andere recreanten kon analyseren en bijschaven, ik wist waar zij mee worstelden want ik worstelde er zelf mee. In de clubs merkte ik de nood aan een meer gestructureerde aanpak voor het fiets-technisch gedeelte en bouwde aan een leerlijn, gegoten in een nascholingsclinic voor Triatlon Vlaanderen.”

Sofie Verbruggen

Sofie Verbruggen

Coach

Sofie is lid en zwemcoach van Swimkap sinds 2012. Naast een masterdiploma Lichamelijke Opvoeding en jeugdervaring in competitiezwemmen heeft ze ook jarenlange ervaring als trainster van zwemscholen tot competitie.

“Het duurde echter niet lang voor ik de triatlon kriebels kreeg en zelf ook meedook in het zwembad om te trainen voor ⅛ en ¼ triatlons. Sinds 2015 ben ik ook fiere leerkracht LO in het middelbaar waar ik mijn passie voor sport en bewegen wil overzetten op de jeugd.”

Tobias Wijckmans

Tobias Wijckmans

Coach

Tobias is sinds 2020 actief lid van Swimkap en staat in voor de coaching van stabilisatie- en stretchoefeningen. Als huidige student geneeskunde met een vooropleiding kinesitherapie & revalidatiewetenschappen kan hij de clubleden goed begeleiden en bijsturen.

“De sfeer in de club zit goed! Het samen trainen zorgt voor een fijne groepsdynamiek & maakt trainen (nog) aangenamer. Samen met de andere coaches proberen wij elke atleet, individueel, naar hun topniveau te brengen. Mij kan je steeds plezier doen met een training samen, maar niets kan tippen aan een lekker sjatteke kaffe & ne koffiekoek. Tot in ’t zwembad, op de fiets of op de piste!”